10 aylık bebek, Bebekler 10. aya geldiği zaman ayaklanmaya başlar ve 10 ay boyunca gözlemlemiş oldukları bütün becerileri sunmaya çalışır. Çeşitli oyunlar oynayabilir. Evet ya da hayır dan anlayabilecek duruma gelirler. Bu ayda bebeklerin gece uykusu artık düzene girmeye başlar ve bütün gece uyanmadan uyuyabilirler. 10. ayda yapılan en büyük hatalardan biri bebeklerin yürümesine destek olunması için çeşitli yürüteçler kullanılmasıdır. Bu tarz yürüteçler bebeğin kas ve iskelet sistemine zarar verirken, kontrolsüz kullanımdan dolayı bebeğin evde birçok kazanın ortasında kalmasına neden olur.
10 aylık bebeğin gelişimi
10. ayda bebeklerin gelişimi için ile sürekli konuşmak gerekir. İşaret dili ile sormuş oldukları ya da gösterdikleri her şeyi sıkılmadan ne işe yaradığının anlatılması ve bebekle konuşulması oldukça önemlidir. Bebek o anda karşısındakine cevap veremese bile duyduğu her şeyi algılar ve hafızasının bir köşesine kayıt eder. Bebek ileride konuşmaya başladı kızları zaman bu bilgiler ona oldukça fayda sağlayacaktır. 10 aylık bebek için yapılması gereken aktiviteler arasında bebek için uygun kağıt ve kalemler alınması oldukça önemlidir. Bebeğin kendine göre kalem tutuşu ve kağıda çizimler yapması, göz koordinasyonu ve motor gelişimi için oldukça önemlidir. Bebek kalem tutarken illa sağ eli ile tutsun diye zorlamamalı, bebek kalemi istediği gibi tutmalıdır.
10 aylık bebek nasıl beslenmelidir
Bebekler 10. aya geldiklerinde artık ebeveynleri gibi oturmaya başlar. Bu yüzden masada bebek için bir bebek sandalyesi muhakkak olması gerekir. Bebeğin aile ile birlikte yemek yemesi artık bir birey olduğunun farkına varmasını sağlar. Ayrıca bebeğin kendine güveni açısında da oldukça önemlidir. 10 aylık bebeğe evde pişirilen yumuşak yiyecek ve sebzelerin hepsi verilebilir. Çok tuzlu ve baharatlı olmamasına özen gösterilmelidir. Bebeğin aşırı beslenmesi değil de dengeli beslenmesine dikkat etmek için bu konuda doktordan yardım alınabilir. 10 aylık bebeklere evde hazırlanmış sebze yemekleri verilmelidir. Mesela bebeğin eline haşlanmış ve ayıklanmış sebzeler verilip ve kendi başına yiyeceği gevelemesi ve keşfetmesi oldukça önemlidir. Et, balık tavuk gibi yiyecekler minik parçalara ayrıldıktan sonra bebeğin yemesi için servis edilebilir. Bebeğe verilen ek gıdalar eğer evde hazırlanıyor saat fazla tuzlu ve de baharatlı olmaması oldukça önemlidir ve buna çok dikkat edilmesi gerekir. Evde yapılan sebze püreleri bebekler için oldukça faydalı ve besleyici özelliğe sahiptir. Bebek 10 aylık olduğu zaman çevreyi keşfetme aşamasında girer ve bunun sonucunda da önünde bulunan yiyecekleri elleri ile avuçlamaya çalışır. Bu şekilde davranışlarda annenin oldukça sakin olması ve yemeklerin etrafa dağılmasını en aza indirgemek için derin bir kap içerisinde bebeğe yemek vermesi gerekir Bebeği engellemek çok da tavsiye edilebilir bir durum değildir. Çünkü bu tür keşifler bebeğin ince motor gelişimine oldukça katkıda bulunur.
10 aylık bebek tuvalet alışkanlığı
Bebeklerin tuvalet alışkanlığı kazanması da 10. aydan itibaren başlar fakat bebek kendini hazır hissetmiyorsa bebeği bu konuda çok fazla yormamak gerekir.
Tuvalet eğitimine başlamadan önce için bebeğin hazır olup olmadığını anlamak için dikkat edilmesi gerekenler;
- Bebek uyandığında altının kuru olması,
- Bezini ıslattığında rahatsız oluyorsa ve altının değişmesini istemesi,
- Genellikle bebeğin dışkılama zamanı hemen hemen aynı zamanlarda ise ve çömelme ve mimik hareketleriyle bunu annesine belli etmesi,
- Üç dört saat gibi bir süre altını ıslatmadan durabilmesi gibi durumlar artık bebeğin tuvalet eğitimi için hazır olduğunu gösterir.
10 aylık bebek neler yapabilir?
- Destek alarak ayakta durabilir.
- Rastgele bir şekilde anne baba diye seslenebilir.
- Oyun oynarken el çırpabilir ve etrafındaki kişilere el sallayabilir.
- Evdeki eşyaları ve koltukları tutunarak yürüyebilir.
- Bir oyuncağı alınmaya kalkıldığında karşı çıkar.
- Küçük eşya ve oyuncaklarını parmakları ile tutarak kaldırabilir.
- Bir anlık da olsa destek almadan ayakta durabilir.
- Biberonun dan kendi başına su içebilir.
- Kendi kendine anlaşılmaz bir dil ile konuşmaya çalışır.
- Yüzüstü yatarken kendi başına oturma durumuna geçebilir.
- Etrafındakilere istediklerini ağlamadan belli edebilir.
- Kendi kendine bir iki adım atabilir hatta bazı çocuklar erken yaşta bu şekilde yürümeye başlayabilir.